Animafest – međunarodni festival animiranog filma osnovan je 1972. godine što ga čini jednim od najstarijih filmskih festivala u Hrvatskoj. U cijelosti je posvećen animaciji i animiranom filmu, te uz bratski festival u Annecyu predstavlja najznačajniju manifestaciju koja valorizira svjetsku animiranu produkciju. Vezano za početke ovog festivala, važno je reći da je on osnovan i kao svojevrsna potreba zbog velikog uspjeha, popularnosti ali i svjetskog značaja hrvatske animacije, konkretno, Zagrebački škole crtanog filma. Ovdje, naravno, nije riječ o školi kao edukativnoj ustanovi, nego kao o načinu razmišljanja grupe darovitih umjetnika koji su stvarajući animirana filmska djela rušili postojeće granice, otkrivali nove svjetove i postavili temelje svjetske umjetničke animacije.

Animafest je događanje koje kroz svoje brojne zanimljive programe, prezentacije, izložbe, stručne simpozije, retrospektive, forume, predavanja, radionice i sve ostale brojne sadržaje, uključujući, naravno, i glavni program natjecateljske selekcije, slavi animirani film, otkriva nove zvijezde autore i pruža priliku mladim animatorima da se istaknu.

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg festivala bila je projekcija u parku Ribnjak, pa se tako sa zagrebačkom katedralom koja je predstavljala monumentalnu i gotovo bajkovitu scenografiju u pozadini, ovdje prikazivalo brojne filmove. Publiku je činilo nekoliko stotina građana koji su ovdje došli čak i sa svojim psećim kućnim ljubimcima da bi popratili animiranu životinjsku reviju. Naime, na programu su se našli naslovi Ježeva kućica, Noćna ptica i Crvena kornjača, pa je tako gledanje u okruženju prirode bilo još zanimljivije iskustvo.

Filmovi koji osvoje Grand Prix na ovoj manifestaciji izravno se kvalificiraju za najpoznatiju i komercijalno najvažniju nagradu Oscar koju dodjeljuje Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti. Također, svi naslovi koji budu odabrani u neki od natjecateljskih programa automatski postaju kandidati za European Animation Award.

Tijekom mnogih godina održavanja festivala, kao gosti i prijatelji festivala, Animafest su svojom nazočnošću uveličala mnoga imena svjetske animacije kao što su Norman McLaren, Bob Godfrey, John Halas, Nick Park, Jan Švankmajer, Bruno Bozzetto, Joanna Quinn i mnogi, mnogi drugi.