Iza kratice BIT krije se naziv Blind in Theatre, što je jedini kazališni festival na svijetu koji je namijenjen slijepim i slabovidnim osobama. Osnovao ga je Novi Život – studio za slijepe i slabovidne osobe, te njegov agilni ravnatelj Vojin Perić koji jednostavno nije želio pristati da njegov hendikep u potpunosti ovlada njegovim životom. Perić je i inače vrlo aktivan kulturni radnik, režira, piše, glumi, i to ne samo u predstavama za slijepe i slabovidne, no djelovanjem kroz Novi Život uspio je puno napraviti za svoju braću po vidu. Jer ne vidjeti ne znači ne voljeti kazalište, ne željeti glumiti i stvarati. Dapače.

Budući da je ovo jedini ovakav festival na svijetu, privlači i strane produkcije, jer one se uglavnom teško, a češće nikako uspijevaju ubaciti u programe, nazovimo ih – regularnih festivala. Upravo zbog toga, službeni jezici festivala su engleski i, logično, hrvatski, dok organizatori za onaj stručan program – koji je sastavni dio festivala – osigurava prijevod. Na BIT-u su do sada gostovale kazališne predstave iz Njemačke, Amerike, Velike Britanije i mnogih drugih.

Ovaj poseban festival, ima naravno i posebne propozicije. Prema njima, za sudjelovanje na festivalu mogu se prijaviti predstave u čijem ansamblu sudjeluje najmanje pola, odnosno 50% slijepih ili slabovidnih glumaca. Projekti koji žele nastupati na BIT-u moraju biti kompletne završene cjelovečernje predstave. Uz njih se može prijaviti i performans ili srodna forma koja je nastala kao rezultat kazališnog istraživanja.

Vojin Perić koji je i direktor ovog festivala ne krije svoj vječni optimizam, pa povodom BIT-a kaže: Sve mutne vode nisu nas potopile, sve teške krize nisu nas zaustavile, sve nevjerojatne predrasude nisu nas obeshrabrile, jer je iluzija kuća u kojoj stanujemo, a umjetnost dušina hrana koju halapljivo gutamo. Predstave koje se igraju na festivalu Blind in Theatre razlikuju se od onih koje se mogu vidjeti na drugim festivala samo po jednom i ničemu drugom: sudionici predstave su slijepi ili slabovidni. I to je sve!