Factumovi dokumentarci dostupni su online na zahtjev

Nezavisna dokumentarna produkcijska kuća Factum jedan je od najznačajnijih i najproduktivnijih domaćih producenata. Tijekom sedamnaest godina djelovanja Factum je svojih sedamdesetak filmova, mahom dokumentaraca, predstavio publici na više od osamdeset svjetskih festivala na kojima su osvojili i više nego respektabilan broj nagrada. Također, ova je produkcijska kuća, moglo bi se reći, začetnik žanra autobiografskog dokumentarnog filma, a do sada je snimljeno desetak takvih naslova. Sve o Evi, Dečko kojem se žurilo, Klasa optimist – samo su neki od radova u kojima su autori publici predočili neke svoje bolne ali često i tragikomične i duhovite životne priče u kojima su razgolitili, ispričali originalne priče koje su ih svakodnevno mučile, a kojima je film pružio katarzu.

Factumov idući korak bio je, logično, pokretanje vlastitog festivala, pa je tako i nastao Zagreb Dox, manifestacija koja je publici donijela sve one genijalne i lude “dokse” koje nikada negdje drugdje ne bi mogli vidjeti. No, ni to nije sve, jer Factum i njen ravnatelj te ujedno direktor Zagreb Doxa, koji je usput još i redatelj, scenarist i producent, odlučio se na još jedan pionirski pothvat: otvaranje online videoteke!

Gledanje filmova “on demand” nudi se na servisu Vimeo, a zainteresirana publika može pogledati sedamdesetak naslova nastalih u Factumovoj produkciji. Posebno je zanimljivo što se na popisu na raspolaganju nalaze i oni stariji koji su nastali na samom početku djelovanja ove produkcijske tvrtke, a koji su utabali put za sve one filmove koji su slijedili.

Tu su “Orbanići unplugged”, rani rad Igora Mirkovića, “Terra Roza” Alda Tardozzija, “Pitka voda i sloboda III” Rajka Grlića, ali i oni noviji naslovi kao što je nagrađivan i hvaljen autobiografski “Dum spiro spero” Pere Kvesića, te “Generacija ‘68” Nenada Puhovskog. Za svaki film može se najprije pogledati trailer, plaćanjem nekoliko dolara kupujete mogućnost gledanja odabranog filma tijekom 24 sata, a nekoliko dolara više omogućit će vam da ga downloadate i gledate bilo kada.