Hrvatski filmovi osvajaju svjetske festivale

Unazad desetak godina hrvatski filmovi postižu izvanredne uspjehe na festivalima širom svijeta. Europa sve češće prepoznaje onaj hrvatski “je ne sais quoi”, hrvatski naslovi skreću na sebe pažnju kako produkcijom tako i zanimljivom pričom, a oznaka zemlje proizvodnje je garancija originalnosti koju se ne smije izbjeći. Osim što je ovaj ljetni period rezerviran za brojne domaće festivale, trenutačno se u svijetu održava nekoliko nagradnih manifestacija na kojima su svoje mjesto našli i naši naslovi.

Festival u Locarnu predstavlja “Malo se sjećam tog dana” kratkometražni igrani film Leona Lučeva, inače glumca, koji ovdje ima svoju svjetsku premijeru. Prikazuje se u programu nazvanom Pardi di domani, a radnja se događa na rođendanskoj proslavi djevojčice Zoe. Njeni prijatelji polako pristižu, a njen otac Goran mora se potruditi u sebi zadržati jednu lošu, crnu i tešku vijest koja bi mogla dramatično promijeniti rođendansku atmosferu. On se pravi veseo, ali ne može svima glumiti…

Zatim je tu i naslov Damiana Nenadića “Dani ludila” koji je uvršten u program Semaine de la critique. Ovaj dugometražni dokumentarac prikazuje dvoje nepravedno odbačenih ljudi koji imaju psihičkih problema, te nevjerojatno putovanje koje im se dogodilo. Zdravstveni sustav ih je učinio ovisnima o sebi, dok je društvo proglasilo praktički beznadnima.

Ni to nije sve jer u Locarnu će se prikazati i radovi nastali u koprodukciji s Hrvatskom, a tu je najzanimljiviji naslov “Chris The Swiss” Anje Komfel koji je švicarsko-hrvatsko-njemačko-finska koprodukcija. U ovom dugometražnom dokumentarcu mlada redateljica istražuje pozadinu smrti novinara iz Švicarske koji je tijekom rata na prostoru bivše Jugoslavije ubijen.

Još jedan primjer uspješne međunarodne suradnje je “Kao da je moj sin” Constanze Quatriglio, talijansko-belgijsko-hrvatska produkcija u nenatjecateljskom programu. Hrvatska glumica Tihana Lazović ovdje glumi sporednu ulogu, a film je djelomično financirao Eurimages, dok je u Iranu snimljen najveći dio prizora. Radnja filma “Just like my son” prati emigranta Afganistanca koji kreće na putovanje života, naime, traži svoju majku ali i vlastitu izgubljenu mladost koja je ostala pokopana na tlu razorenog Afganistana.