Na brdu filmova bit će prikazana Srbenka

Motovun Film Festival, ili brdo filmova, kako mu mnogi tepaju, nedavno je predstavio program naslova i programa koji će se prikazati tijekom trajanja od 24. do 28. kolovoza. Kako je to već običaj s ovim festivalom, on prednost daje malim produkcijama malih zemalja, filmovima koji slave različitost, onima koji će se teško probiti do publike jer nemaju iza sebe veliku marketinšku mašineriju, naslovima koji su selektorima zapeli za oko zbog svojih neobičnih, ali originalnih priča, pionirskih stremljenja… Od takve programske politike MFF ne odstupa ni ove godine, kad nastavlja tvrdoglavu borbu protiv establišmenta, te cijeni individualnost, ideje i beskompromisnost.

Jedan od takvih naslova je i domaći dugometražni dokumentarac kojeg režijski i scenaristički potpisuje Nebojša Slijepčević, filmaš od formata koji je, uz Bojanu Mrđenović, snimao film Srbenka kao direktor fotografije. Srbenka je nastala u produkciji filmske kuće Restart, a tematizira jednu mučnu priču. Naime, djevojčica Aleksandra Zec ubijena je kada je imala samo dvanaest godina. Ona i njezina obitelj okrutno su ubijeni 1991. godine jer su po nacionalnosti bili Srbi, a bez obzira na činjenicu što su ubojice brzo bile pronađene, brojni politički pritisci učinili su to da za taj težak zločin nitko ne odgovara, niti nalogodavci, niti egzekutori. Ova sramotna priča novije hrvatske povijesti zaintrigirala je kazališnog redatelja Olivera Frljića koji je u Rijeci odlučio postaviti predstavu o ovom užasnom događaju, a kroz rad na predstavi krenule su izvirati na površinu razne traume, dok su same probe postale psihoterapijske seanse za sve koji su u projektu sudjelovali.

O tome što i tko su stvarni neprijatelji, što znači biti Srbin, zašto se u 21. stoljeću netko mora sramiti zbog svoje nacionalne pripadnosti, kako se s tim nositi, neke su od tema koje je rad na predstavi, ali i filmu, ozbiljno dotakao. Redatelj Nebojša Slijepčević dokumentarno je zabilježio priču iza priče o stvaranju predstave, a publika Motovun Film Festivala moći će uskoro pogledati ovaj film.