Na Pula Film Festivalu predstavlja se izložba Cinemaniac

Pula Film Festival u sklopu svojeg tradicionalno bogatog popratnog programa organizira i nekoliko zanimljivih izložbi. Jedna od njih je i izložba Cinemaniac – Misliti film, njeno sedamnaesto izdanje, a ovo događanje posvećeno je umjetničkim praksama slučajno pronađenih snimaka. Riječ je filmskom podžanru u kojem se prezentira cijeli ili veći dio djela kao da su otkrivene filmske ili video snimke. Događaji na platnu obično se vide kroz kameru jednog ili više likova koji su uključeni u priču. Da bi se pojačao dojam realističnosti, video zapis često snimaju sami glumci dok nastupaju, a snimka koja se trese i naturalistička gluma su sastavni dio ove tehnike. Found footage može se prikazati kao sirovina koja je zaokruženo djelo ili kao da je umontiran u narativ onoga tko je “pronašao” snimku, a najpoznatiji primjer za ovo je Projekt vještica iz Blaira.

U svakom slučaju, ovaj podžanr je specifičan način promišljanja filma, metoda koja uključuje različite postupke, strategije i koncepte, a dovodi do postojanja naknadnog života nekog već viđenog filmskog djela. Tako ćemo se u Muzeju pronađenog filma podsjetiti na mjesto koje film ima kada se govori o filmskoj baštini, na umjetničke prakse pronađenih snimaka i galerijske prostore kao mjesta sjećanja i čuvanja, emancipacije filma kroz postupke suvremenih umjetnika, koji se služe strategijama montaže, aproprijacije, citatnosti…

Kustosice ovog projekta su Branka Benčić i Tanja Vrvilo, a organizaciju ovog projekta potpisuje Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost, stvarni prostor za suvremenu umjetnost koji je za javnost otvoren u staroj jezgri Vodnjana i to u prostoru nekadašnje apoteke koja je ostala napuštena. Apoteka je koncipirana kao “project room”, prostor i trenutak za realizacije programa različitog formata koji je otvoren za različite medije i umjetničke prakse, ali je ujedno i mjesto razgovora i susreta.

Na izložbi Cinemaniac će se moći vidjeti radovi Nike Autor, Eli Cortinasa, Haruna Farockia, Željka Kipkea, Jean-Gabriela Périoto i Damira Radića.