Humoristična serija Odmori se, zaslužio si jedna je od najpopularnijih serija koje su se emitirale u novijoj hrvatskoj povijesti. Njen uspjeh ponajviše se duguje sjajno usklađenom autorskom paru kojeg čine književnik i scenarist Goran Tribuson te njegova sestra, redateljica i scenaristica Snježana Tribuson. Ovaj dinamični duo zajedničkim je snagama osmislio likove čije su avanture urnebesno smiješne, nespretne, bizarne i blesave.

U središtu priče je obitelj Kosmički, klasična hrvatska obitelj koju čine otac i majka, te djeca koja nikako da se osamostale i eventualno isele iz kuće, a ako to kojim čudom i naprave, neće proteći puno vremena prije nego se ponovo vrate o roditeljsko gnijezdo. I onda to učine stotinu puta, te često dovedu i svoje prijatelje, partnere ili ljude koje su doslovno pokupili s ceste. I dok je majka uvijek blagonaklona, otac obitelj je prilično izritiran ovakvim događanjima. On se želi, kako i naslov serije sugerira, odmoriti! Glavni skrbnik obitelji želio bi svoju hraniteljsku palicu predati nekome drugome, ali kako to napraviti kada je jedan sin hipohondar i amaterski glumac bez perspektive, kćer je vječna studentica bez doticaja s realnošću, a drugi sin je uvijek u nekim sumnjivim poduzetničkim poslovima. Tu su još i toplo-hladni odnosi sa susjedima, tako da se priča u svakoj epizodi nekoliko puta preokrene.

Naravno, ova serija ne bi bila tako dobra i tako rado gledana da ju ne čini sjajna glumačka postava koju predvode Vera Zima i Ivo Gregurević, njihovu djecu tumače Goran Navojec i Igor Mešin, dok su se u ulozi kćerke izmijenile dvije glumice, Dijana Bolanča i Dora Fišter.

Gledanost serije Odmori se, zaslužio si bila je fantastično visoka, a često je bila gledana i više od najgledanije emisije, Dnevnika, na prvom programu Hrvatske televizije, doduše u vrijeme kada isti nije imao naročitu konkurenciju. O bezvremenosti humora obitelji Kosmički i njihovih prijatelja najbolje svjedoči činjenica da ova serija ima sjajnu gledanost čak i u svojim reprizama koje uskoro ponovo kreću s emitiranjem.