One Take Film Festival, odnosno festival filmova snimljenih u jednom kadru, međunarodna je manifestacija na kojoj se prikazuju naslovi svih žanrova, uz uvjet da su snimljeni u jednom kadru. Ideja da se u 21. stoljeću, kada je tehnologija pojednostavnila procese montaže i obrade filmskih djela, svejedno film snima u jednom neprekinutom slijedu sličica, svakako je originalna i zahtjevna, pogotovo ako se radi o djelima dulje minutaže. Ovaj festival prikazuje, dakle, dokumentarce, glazbena vida, namjenske filmove, igrane i eksperimentalne naslove bez obzira na njihovu duljinu, a jedan kadar unutar kojeg moraju biti snimljeni, podrazumijeva period od, strogo tehnički gledano, uključivanja rada kamere pa do njenog isključivanja. Također, naknadna montaža u bilo kakvom obliku je zabranjena, odnosno, film ne zadovoljava propozicije koje drži One Take Film Festival.

Iako se to nekome na prvi pogled neće učiniti kompliciranim, ovakva forma izražavanja izuzetno je zahtjevna, traži od autora i cijele ekipe potpunu predanost, svaka sekunda snimanja mora biti unaprijed pomno smišljena, do grešaka ne smije doći jer tada se snimanje mora prekinuti i početi od samog početka bez obzira na to u kojem je trenutku zaustavljeno. Dakle, ovdje je potrebno puno kontrole i režije, no to ne umanjuje kreativnost, ali je tehnička izvedba kompliciranija, pogotovo ako se radnja filma događa u više različitih eksterijera i interijera.

Kada se malo zagrebe u povijest ovakvog načina snimanja, jasno je da ono datira od braće Lumiere koji su na početku karijere pionirski snimili Ulazak vlaka u stanicu, a sve ostalo je, kako bi se reklo – povijest.

U svijetu se svake godine snimi jako veliki broj umjetničkih video zapisa u jednom kadru tako da organizatori festivala ne moraju strahovati kako neće imati što prikazivati. Osim projekcija filmova, One Take Film Festival publici nudi i brojna popratna događanja, izložbe, predavanja, koncerte i puno dobre atmosfere zbog koje se svi rado iznova odazivaju na ovo događanje. Datum održavanja devetog izdanja ovog festivala je od 19. do 21. listopada 2018.