Pula Film Festival najstariji je hrvatski festival s tradicijom koja se održala još iz vremena bivše zajedničke države Jugoslavije. Konkretnije, osnovan je 1954. godine, i s pauzom koja je bila uzrokovana Domovinskim ratom, djeluje sve do današnjih dana. Ovo je festival na kojem se prikazuje godišnja hrvatska produkcija igranog filma, i ona predstavlja glavni program u kojem se za razna umjetnička postignuća dodjeljuju nagrade Zlatna Arena.

Osim glavnog natjecateljskog programa, s godinama se profilirao i popratni program koji se sastoji od jakog međunarodnog programa; tu je i Pulica, program koji je posebno namijenjen mladoj publici od 5 do 14 godina i donosi dugometražne i kratkometražne filmove koji su prikladni za njihovu dob. Pula Film Festival prate i brojna dodatna događanja kao što su prigodni koncerti, izložbe i okrugli stolovi na kojima se razgovara o filmskim temama, matchmaking forum, projekcije studentskih filmova…

Ovo je možda jedina filmska manifestacija koju krasi i dašak glamura. Naime, glavna i izuzetno atraktivna kino dvorana smještena je unutar pulske Arene, prostora koji je ujedno i najveći i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj i izaziva strahopoštovanje oni koji mu se približe. Arena je ujedno i dovoljno veliki prostor da se ovdje razvije najveće platno za prikazivanje filmova u Hrvatskoj, a posebno fantastičan doživljaj predstavlja uživanje u projekcijama na otvorenom. Također, svečano otvorenje redovito pravi spektakularni vatromet koji oduševljava sve one koji mu nazoče, bilo da se radi o publici u samoj Areni ili o prolaznicima i turistima izvan nje.

Projekcije filmova u sklopu brojnih programa odvijaju se danas na dvadesetak jednako atraktivnih lokacija širom Pule i njenih starih građevina i parkova.

Zbog svoje bogate povijesti, Pula Film Festival je događanje na koje se godinama redovito odazivaju mnoge poznate filmske zvijezde. Ovaj su prostor u kontekstu festivala još davnih dana pohodili Elizabeth Taylor, Richard Burton, Yul Brynner, Sophia Loren, John Malkovich i mnogi drugi. Svake godine jedna strana zemlja odabrana je da bude partner festivala, a ove godine to je Izrael.