Pulska Arena je idealan prostor za Egzorcizam

Filmski redatelj Dalibor Matanić jedan je od najproduktivnijih domaćih autora koji se od svojeg prvog dugometražnog filma Blagajnica hoće ići na more, nametnuo kao vrijedan i kreativan filmaš kojeg voli publika, ali i žiriji raznih festivala. Kad Matanić nije snimao dugometražne igrane filmove, snimao bi kratke i srednjometražne, a zaletio se koji put i u kazalište, pa i tamo odrežirao predstavu. Ako bi se pak zalomio neki suhi period, Matanić bi negdje poveo ekipu pa krenuo snimanje u vlastitoj produkciji, tako da je u dvadeset godina karijere skupio moćnu filmografiju koja je i kvalitativno na visokoj razini.

Njegov posljednji film Egzorcizam je priča o, kako se može i iz naslova shvatiti, egzorcizmu, ritualu istjerivanja vraga iz osobe koju je opsjeo, a našao se u glavnom natjecateljskom programu Pula film festivala i svakako predstavlja jedan od zanimljivijih naslova. Naime, žanrovski gledano, ovo je film strave, a oni baš nisu previše česti u domaćoj kinematografiji tako da predstavlja pravo osvježenje.

Priča prati djevojku Mašu iz Vodnjana koja je opsjednuta sotonom. Takvo stanje dovodi je do svećenika koji je posrnuo u vjeri i treba nad njom izvršiti egzorcizam, a tu je i psihijatrica koja nije velika ljubiteljica nikakve religije. Sve ovo zaintrigira jednu televizijsku postaju iza koje stoji crkva, a njihova ekipa treba snimiti obred egzorcizma, dok je namjera novinarke da pred kamerama razotkrije cijelu priču kao lažnu i dokaže kako egzorcizam nema mjesta u suvremenoj crkvi. Ona sa svojim snimateljem koji poznaje Mašu još od malih nogu, kreće u akciju.

Valja reći da je film zapravo nastao prema istoimenoj Matanićevoj kazališnoj predstavi, a da je kao inspiracija za dramski predložak poslužio stvarni događaj egzorcizma koji je kasnije bio zataškan, dok se detalji stvarne priče ni danas ne znaju.

Mašu glumi Nika Ivančić, a ulogu njene sestre Vere, Matanić je dodijelio svojoj supruzi Heleni Minić Matanić.Janko Popović Volarić tumači svećenika, a tu su još i Senka Bulić, Marko Braić, Lana Gojak i drugi.