Radovi Ivana Ladislava Galete uvršteni na izložbu Umjetnost u pokretu – 100 remekdjel

Ivan Ladislav Galeta kultna je figura hrvatske umjetnosti. Ovaj prerano preminuli multimedijalni i konceptualni umjetnik, kompletan filmski autor, umjetnik od formata, svoj je život bio sustavno posvetio proučavanju samoopstojnosti i cjelovitosti životnog prostora, kao i opusa Jamesa Joycea, a sve je to osnova rada kojeg je započeo 1968. godine pod nazivom ENDART. Galeta je umjetnost živio do samog kraja, a nakon njegove smrti 2014. godine iza njega je ostala velika praznina u kulturnom životu Hrvatske.

No, kako to i biva kada su veliki umjetnici u pitanju, njegovo djelo i dalje izaziva poštovanje ali i znatiželju nekih novih generacija. Zato su dva njegova filma uvrštena u postav izložbe Umjetnost u pokretu – 100 remekdjela s medijem kroz medije koja se otvorila u Njemačkoj, konkretnije u Centru za umjetnost i medije u njemačkom Karlsruheu. Ova institucija poznatija pod kraticom ZKM uvrstila je na izložbu čak dva Galetina djela, PíRâMídas 1972-1984 i Wal(l)zen.

Za koncept ove izložbe zaslužni su također multimedijalni umjetnici, konkretno Austrijanac Peter Weibel koji obavlja funkciju direktora ZKM-a, a inače je poznati teoretičar i kurator, te multimedijalni umjetnik. Kolega s kojim je osmislio izložbu je Siegfried Zielinski, njemački teoretičar medija. Oni će na zanimljiv način predstaviti razvoj medijske umjetnosti, polazeći od onih prvih pionirskih djela, sve do onih antologijskih, najvažnijih čija se distribucija i recepcija, ali i proizvodnja temelje na tehničkim izumima. U to uvrštavamo film, zvuk, multimedijalno kazalište, televizijsku umjetnost, radiofoniju… ali i umrežene i suradničke prakse koje su aktualne u periodu zadnja dva desetljeća.

Galetini filmovi bit će predstavljeni među radovima brojnih njegovih kolega, među kojima je veliki broj onih koje nije niti mogao poznavati poput braće Lumière i Dzige Vertova, do onih avangardnih autora s kojima se družio i čiji je rad poznavao kao što su Valie Export, Bill Viola, Woody Vasulka… te mnogih drugih svestranih umova.