Hrvatska televizijska serija jednostavnog naslova Novine (The Paper), priskrbila je oduševljene komentare publike već nakon emitiranja prve epizode. Serija pripovijeda priču o novinarima jedne novinske kuće te brojnim moćnim ljudima iz javnog života čiji su životi i sudbine međusobno isprepleteni, kako zbog privatnih tako i poslovnih razloga. Kriminal i politika u uskoj su vezi i s promjenom kadra u jednom dnevnom listu, a što se i zašto želi zataškati, tko je u igri s kim, i kakve se sve pozadinske radnje događaju u ovoj slojevitoj drami koja kritički komentira domaće aktualne političke trenutke, može se početi otkrivati u prvoj sezoni serije koja je vrlo brzo po nastanku krenula pripremati i svoju drugu sezonu.

Novine svoju uvjerljivost duguju scenaristu Ivici Đikiću koji je i sam dugogodišnji novinar i pisac, te je brojne anegdote iz vlastitog radnog iskustva djelomično ili u potpunosti pretočio u seriju. Publici koja će seriju pratiti malo pomnije neće biti teško prepoznati stvarne događaje koji su poslužili kao inspiracija za one fiktivne ili djelomično fiktivne, no sama priča je zanimljiva bez obzira na to hoće li se prepoznati njena dublja i stvarna razina po kojoj se strpljivo grebe.

Publika je s oduševljenjem i nestrpljenjem prihvatila Novine, seriju koja se od brojnih drugih domaćih uradaka razlikuju i po vizualnom identitetu. Grad Rijeka glavno je mjesto radnje, a autori su ga htjeli prikazati iz nekih drugih i manje poznatih kutova, te su ga otkrili kao strašno atraktivnu europsku metropolu ponekad jezive atmosfere. Produkcija nije štedjela niti na prizorima snimljenima iz drona, tako da je serija Novine puna “letećih” kadrova koji plove nebom iznad Rijeke i daju zanimljivu ptičju perspektivu ovoj priči.

Uz nagrađivanog autora scenarija Ivicu Đikića, ova serija duguje svoj uspjeh i redatelju Daliboru Mataniću, produktivnom redatelju čiji je film Zvizdan prije nekoliko godina nagrađen na filmskom festivalu u Cannesu. O još jednom uspjehu Novina svjedoči i činjenica da je serija prodana mrežnoj videoteci Netflix, te je preko nje dostupna velikom broju publike.