Uskoro počinje još jedna Škola medijske kulture Ante Peterlić

Sve je spremno za početak još jedne Škole medijske kulture Ante Peterlić koja će se u Varaždinu održati od 18. do 28. kolovoza. Ovo jedinstveno događanje namijenjeno je ne samo onima koji filmsku umjetnost vole, nego (i) onima koji ju doslovno žive, prenose i podučavaju. Puno konkretnije, ovo je obrazovni program koji u trajanju od deset dana želi edukatorima, pedagozima, ali i filmofilima i filmolozima, a pogotovo onima koji imaju namjeru studirati neko umjetničko usmjerenje s naglaskom na filmskoj kulturi, ponuditi unutar devedeset nastavnih sati radionice, predavanja i polemike o filmu. Sve je ovo vrlo važno u kontekstu doprinosa razvijanja medijske kulture u obrazovnim institucijama, a program predstavlja najopširniji izvaninstitucionalni program filmskog obrazovanja pod palicom Hrvatskog filmskog saveza.

Ovo je ujedno i jedan od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj, a šire gledano, jedan od 150 najvažnijih ako se gleda područje cijele EU. Dvije tisuće polaznika kroz period od osamnaest godina svjedoče da se zaista radi o vrijednom i cjelovito osmišljenom i provedenom projektu, a najbolji dokaz uspješnosti je taj što je zahvaljujući ovom događanju porastao broj osnovnih i srednjih škola koje sa svojim polaznicima rade medijsku kulturu. Za uspješnost je zaslužna i velika profesionalnost i pripremljenost voditelja radionica i predavača koji su odabrani i prema vlasitoj motiviranosti za upravo ovakvu potrebu edukacije.

Još jedan od razloga zašto je ova škola posebno važna baš u ovom digitalnom dobu jest činjenica da su današnja djeca izložena medijima od, takoreći, samog rođenja. Mediji imaju magičnu privlačnost i djeca im se nevino i s oduševljenjem prepuštaju, no to ima svoje prednosti ali i mane, ili bolje rečeno – zamke. Edukacija na ovom području je zbog toga vrlo bitna kako bi oni koji rade s mladima mogli neiskvarene glave i konzumente staviti na pravi put.

Među predavačima nalaze se brojna imena zaslužnih predavača s područja filmske kulture kao što su Hrvoje Turković, Bruno Kragić, Rada Šešić, Nikica Gilić, Carmen Lhotka, Dražen Ilinčić, Ognjen Sviličić i mnogi drugi.