Crno-bijeli svijet je televizijska serija čija je radnja smještena u osamdesete godine prošlog stoljeća pa tako zaziva dašak nostalgije kod onih koji su u tim godinama stasali, a mlađoj generaciji publike vjerno prikazuje kako su izgledala vremena kada nije bilo kompjutera. U čemu je čarolija baš osamdesetih godina, to je pitanje na koje se pokušava dati odgovor i na globalnoj razini, no nema sumnje da je riječ o desetljeću koje je označila velika kreativnost na raznim područjima kulture, umjetnosti, glazbe i svega drugoga. Ljudi su bili ”umreženiji” bez društvenih mreža, a općenito dobar osjećaj najavljivao je neprestano neka bolja vremena koja samo što nisu došla.

Serija Crno-bijeli svijet je vrlo zahtjevan projekt, jer osim što se moralo paziti na povijesnu točnost u smislu da neki detalj, pjesma ili izraz ne budu pogrešno smješteni u ovaj period, trebalo je osigurati i adekvatne kostime, scenografiju s prepoznatljivim dizajnom namještaja i elektronike iz onog vremena. Ekipa serije dobivala je pohvale za ovaj posao, mada se uvijek nađe onih koji traže dlaku u jajetu.

Ova, moglo bi se reći, povijesno-humoristična serija u središtu pažnje ima dvije zagrebačke obitelji. S jedne strane je neurotična samohrana majka Ksenija čiji jedan sin proživljava pubertet, a drugi započinje karijeru novinara. Ona ima novog partnera koji ima bremenitu prošlost, no njihov je odnos vrlo topao. Drugu obitelj čini Ksenijin bivši suprug Jura sa svojom novom obitelji, on je direktor u državnoj službi, uspješno manevrira u političkim događajima, no najveći problem predstavlja to što jako voli žene, ako znate na što mislimo. Osim njih, tu je još cijela plejada živopisnih sporednih likova čije priče imaju izuzetno veliki utjecaj na glavne likove i razvoj priče.

Publika je brzo zavoljela likove i njihove priče, a pokazalo se da je serija rado gledana bez obzira na generacijsku pripadnost publike. Nakon prve sezone vrlo brzo se prionulo radu na drugoj koja je po mnogima bila i bolja od prve, a uskoro stiže i treća sezona.