Vukovar Film Festival – manifestacija koja slavi kinematografiju podunavskih zemalja

Krenuvši od činjenice da je naš najistočniji grad, grad heroj Vukovar, mjesto na kojem se praktički ništa ili malo što događa kada je u pitanju kultura, distributer filmova Igor Rakonić, rođeni Vukovarac, odlučio je tamo pokrenuti filmski festival. Rečeno, učinjeno, i kao treptaj oka, prošlo je jedanaest godina održavanja Vukovar Film Festivala festivala podunavskih zemalja. U praksi, to znači da se ovdje natječu naslovi iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Moldavije, Ukrajine, Rumunjske, Mađarske, Crne Gore, Austrije, Hrvatske, Slovačke, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Bugarske i Češke.

U konkurenciji se prikazuju dugometražni i kratkometražni igrani filmovi te dokumentarci, a u sve tri kategorije se dodjeljuju nagrade, s tim da za razliku od brojnih drugih festivala, ovdje se najboljem dugometražnom nagrađenom naslovu nudi vrlo konkretna nagrada – otkup prava za distribuciju po kinima Hrvatske. Kao uspomena na preminulog velikana hrvatskog dokumentarnog i igranog filma Krstu Papića, osnovana je i nagrada koja nosi njegovo ime, a na manifestaciji održanoj prošle godine dodijeljena je Antunu Tončiju Vrdoljaku.

Ne treba ni sumnjati da su stanovnici grada domaćina, ali i okolnih mjesta sretni zbog ovakve revitalizacije kulturnog života, a do sada su ovdje ugošćena brojna važna imena: Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić, Peter Stephan Jungk, Diana Cavalloti, Bojan Vuletić, Josef Hader, Tomas Pik, a gostovala je i većina hrvatskih filmaša.

Još jedna posebnost ove manifestacije je prikazivanje filmova na otvorenom, konkretnije, to je pozornica na riječnom šlepu, jedinstveni doživljaj konzumacije sedme umjetnosti koja oduševljava sve one koji ovdje stupe da bi pogledali film dok im pod nogama teče rijeka. Ideja da je različito lijepo, rezultirala je i predstavljanjem nacionalnih manjina, a organiziraju se i brojne radionice poput one animiranog filma i stripa koje su namijenjen klincima između sedam i dvanaest godina.

Iako je ovdje u središtu pažnje kinematografija podunavskih zemalja, festival u popratnom programu prikazuje i odabrane naslove iz svijeta i osmišljava tematske cjeline.